Een MoSCoW lijst, wat is het en waar is het goed voor?

jessonh.png

Jesson

Hoofdontwerper

Group 4655.png

Wij werken aan een grote verscheidenheid aan digitale producten en we stemmen onze aanpak vaak af op het soort product dat we moeten ontwikkelen. Dat gezegd hebbende, zijn er een aantal stappen in ons app development proces die we altijd toepassen. Een onderdeel die we in dit proces nooit overslaan is een MoSCoW lijst, ook wel de MoSCoW Methode genoemd.

De reden waarom we dit doen is simpel: Een project wordt snel onoverzichtelijk, of loopt uit door de hoeveelheid functionaliteiten die erin worden gestopt. Zijn al deze functionaliteiten wel echt nodig voor een eerste fase en hoe houden we het project behapbaar? De MoSCoW methode is voor ons de meest transparante manier om hier structuur en overzicht in te krijgen.

 

Inhoudsopgave

  1. Wat is de MoSCoW methode?
  2. De voordelen van de MoSCoW methode
  3. Conclusie

 

Wat is de MoSCoW methode?

In de kern is de MoSCoW methode niets meer dan een prioriteringsmethode die kan worden toegepast op elk project en zorgt voor geprioriteerde takenlijst die haalbaar is.

 

Het doel van het proces is om taken in vier categorieën in te delen; Must-haves, Should-haves, Could-haves en Won’t-haves. Zoals je waarschijnlijk zal begrijpen, Must heeft de hoogste prioriteit en Won’t de laagste. Je ziet nu waarschijnlijk ook waar de hoofdletters in MoSCoW vandaan komen.

 

Group 4714.png

 

De voordelen van de MoSCoW methode

Een van de belangrijkste voordelen van een MoSCoW lijst is dat er belangrijke beslissingen voorafgaand aan een project moeten worden genomen die bepalend zijn voor de richting die een dergelijk project op zal gaan. Samen met de klant zal worden bepaalt welke functionaliteiten absoluut fundamenteel zijn voor het product (Must), welke van minder belang zijn (Should), en welke gewoon nice-to-haves zijn (could), maar ook welke absoluut geen meerwaarde bieden voor het product (won’t).

 

Dit hele proces stelt ons instaat om het project op te delen in drie fases.  

Fase 1 - Een MVP om het product te testen.  

Fase 2 - Verbeteringen aanbrengen en nieuwe functionaliteiten (Should haves) toevoegen .  

Fase 3 - Wederom verbeteringen aanbrengen en nieuwe functionaliteiten toevoegen (Could haves).  

 

Het voordeel van het opdelen van een project in deze stappen maakt dat we heel snel een eerste versie kunnen maken en testen met echte gebruikers, wat ons weer in staat stelt om feedback te genereren en verbeteringen aan te brengen waar nodig, wat ons vervolgens weer in staat stelt om betere producten te maken.

 

Daarnaast zijn er nog veel meer voordelen. Hier een aantal voordelen opgesomd:

 

Het geeft een duidelijke richting van het project  

  • Het helpt de waarde in te schatten van een taak of functionaliteit  

  • Het helpt het project op te delen en behapbaar te maken  

  • Het helpt prioriteiten te stellen voor taken  

  • Het verhoogt de productiviteit  

  • Het vermijdt vage benaderingen van een project waardoor taken onduidelijk zijn  

  • Het zorgt voor betrokkenheid binnen het team  

 

Conclusie

Samengevat, de MoSCoW methode helpt ons als productteam zowel als de klant makkelijk en efficiënt de juiste keuzes te maken en duidelijke prioriteiten te stellen. Het geeft een duidelijke richting van het project en activeert de productiviteit. Echter is deze methode niet perfect. Het vraagt om veel aandacht en de juiste personen om de juiste keuzes te maken. Toch is de MoSCoW methode een krachtige aanpak en pakken wij geen project aan zonder de methode toe te passen.

Vergeet niet te delen

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Heb je een onoplosbaar probleem of een gedurfd idee? We horen het graag.

Praat met Sander

Sander Wessel

Hoofdontwikkelaar
Sluiten

Leuk dat je met me in contact wil komen!

Sander Wessel

Hoofdontwikkelaar

Hoe wil je dat ik je bereik?

(meerdere opties mogelijk)