Wat zijn prototypes en wat zijn de voordelen hiervan?

jessonh.png

Jesson

Hoofdontwerper

prototyping.png

Bij het uitwerken van een idee komen veel vragen naar boven. Zullen potentiële klanten het product echt leuk vinden? Vervult het een specifieke behoefte zoals wij denken dat het zou doen? Is het wel gebruiksvriendelijk? Enzovoort, enzovoort. Kortom, veel onzekerheden waar je antwoord op wilt en ideeën die je wil valideren. Het antwoord is, prototypes.

Wat is een prototype?

Prototyping is een proces waarin ontwikkelteams ideeën bedenken, ermee experimenteren en concepten tot leven brengen. In de kern is een prototype een vroeg voorbeeld van een product wat je instaat stelt een idee te testen met echte gebruikers voordat een eindproduct wordt ontwikkeld.

 

Een belangrijk kenmerk van prototyping is dat prototypes worden gemaakt zonder een enkele regel code toe te passen, ook wel No-code genoemd. Het stelt ons instaat om ontwerpen aan elkaar te koppelen met verschillende transities waardoor er een interactieve klikbare omgeving ontstaat zonder dat daar een ontwikkelaar voor nodig is. Dit helpt om kosten te besparen doordat er al in een vroegtijdig stadium getest kan worden met belanghebbende en gebruikers om zo verbeteringen aan te kunnen brengen, zonder dat daar een enorme investering tegenover staat voor de bouw van het product.

 

Prototypes kunnen in verschillende stadia van productontwikkeling worden gebruikt. Het is een noodzakelijk hulpmiddel om ideeën te valideren, of het nu in de beginfase van het ontwerp is of halverwege. Door prototypes te testen, ben je instaat de bruikbaarhied en proces te bepalen voordat je verder gaat met ontwikkelen.

 

Soorten prototypes

Er zijn verschillende soorten prototypes de je kunt toepassen:

  1. Low-fidelity prototyping: Een goedkope en snelle variant waardoor je snel een blauwdruk kan maken van jouw idee of product, ook wel wireframing genoemd. Het is een lijntekening die digitaal of op papier gemaakt kan worden waardoor je snel overzicht krijgt van het product om de structuur, flow en design en technishe oplossingen in kaart te brengen.
  2. High-fidelity prototyping: Een realistische weergave en zo goed mogelijk functionerend product die lijkt op het uiteindelijk te lanceren product. Het is een interactief product die daardoor voelt als een echt product terwijl er nog geen code aan te pas komt. Het stelt je instaat om het product te testen met echte gebruikers om zo gebruikersfeedback te vergaren. Daarnaast is deze variant ook goed voor het demonstreren van het uiteindelijke product aan potentiële investeerders of belanghebbende.

 

Waarom is prototyping belangrijk

Een van de belangrijkste aspecten van prototyping is dat het, als het goed wordt gedaan, veel empathie voor de eindgebruiker creëert. Dit stelt je instaat om te denken vanuit de gebruiker en hun behoefte, waardoor je instaat bent betere keuzes te maken. In dat opzicht zou je het kunnen vergelijken met een architect die een huis moet ontwerpen voor de mensen die er uiteindelijk in moeten gaan wonen.

 

Als architect moet je altijd rekening houden met de behoefte van je klant. Van welke stijl houden zij, Moeten er veel kamers in komen, Moet het een licht huis zijn, hoe groot moet het worden en niet geheel onbelangrijk, wat is het budget waarmee we werken? Dit zorgt ervoor dat je veel objectiever kunt kijken naar het uiteindelijke doel van het product in plaats van in een oneindige subjectieve discussie terecht te komen over wat wel of niet mooi is.

 

Daarnaast zorgt het voor betrokkenheid voor het hele team die aan het product werkt. Het geeft een duidelijk beeld van wat het product uiteindelijk moet gaan doen en wat ervoor nodig is om het product te realiseren. Empathie voor de klant is wat ervoor zorgt dat het eindproduct niet alleen mooi is aan de buitenkant, maar het zorgt ook voor functioneel en goede binnenkant.

 

Een paar van de belangrijkste voordelen van prototypes zijn:

  • Het zorgt voor een solide basis van waaruit we vroegtijdig verbeteringen kunnen brengen.
  • Je de prototype al kunt testen met jouw gebruikers zodat zij hun feedback kunnen geven.
  • Het zorgt voor empathie voor de eindgebruiker.
  • Er nog geen code toegepast wordt, waardoor we niets bouwen wat niet werkt en daardoor kosten bespaart.
  • Het ontwikkelteam instaat stelt om met belanghebbende en gebruikers in contact te komen zodat iedereen betrokken wordt in het proces.
  • Het een heel duidelijk beeld geeft van het eindproduct.
  • Het veel risico wegneemt.

 

Ondanks dat in dit artikel duidelijk te lezen is dat het ten gunste komt van prototyping, kunnen we er gerust vanuit gaan dat het maken van een prototype ten gunste komt van alle betrokkenen. Dit geldt zowel voor het ontwikkelteam, als voor de klant en de eindgebruiker. Het maken van een prototype maakt het productproces begrijpelijk, inzichtelijk en leuker om te doen.

Vergeet niet te delen

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Heb je een onoplosbaar probleem of een gedurfd idee? We horen het graag.

Praat met Sander

Sander Wessel

Hoofdontwikkelaar
Sluiten

Leuk dat je met me in contact wil komen!

Sander Wessel

Hoofdontwikkelaar

Hoe wil je dat ik je bereik?

(meerdere opties mogelijk)